搜尋

香港海洋Fun Fact,你又知幾多?


其實香港真係好靚!

網上有好多海洋嘅fun fact,但我就唸好似冇香港版本喎~ 所以,好啦,就我寫!


1. 香港位於全球生物多樣性嘅中心「東南亞珊瑚大三角」頂端,係咸淡水交界位置,非常獨特。


2. 香港海洋嘅珊瑚種類,比整個加勒比海多30幾種㗎!係咪好驚喜呢?


3. 點止呀? 香港魚類種類多達400種,多樣性都係比加勒比海多!


4. 香港擁有84種石珊瑚、67種軟珊瑚和柳珊瑚。


5. 鹿角珊瑚(Acropora)、扁腦珊瑚(Platygyra)和十字牡丹珊瑚(Pavona),是海岸公園最常見的三個品種。


6. 2020香港珊瑚礁普查結果得出: 橋咀洲東錄得最高珊瑚覆蓋範圍,達到83.8%!


7. 香港由263座島嶼組成,有6個海岸公園,1個海岸保護區。僅5%的香港水域已被劃為或擬議為海洋保護區。


8. WWF希望2023 年或之前,香港水域的海洋保護區範圍能夠由2%擴大至覆蓋最少 10%香港水域


9. 全球有7個海龜品種,會喺香港繁殖就有綠海龜。


10. 中華白海豚現有嘅數量比10前少咗60%!


11. 根據香港海洋公園保育基金2020一份調查,90% 受訪者不知道本港其中一個品種的馬蹄蟹已被列為瀕危物種。